شاید برای شما هم پیش آمده باشد که قبلاً تحت درمان ریشه قرار گرفته اید اما همان دندان دوباره برای شما مشکل ساز شده است. این بار دندانپزشک شما یک روش دندانپزشکی متفاوت را پیشنهاد می کند که عمل آپیسکتومی نام دارد.در این مقاله به چگونگی این روش و دلایل آن می پردازیم
میدانید اپیسکتومی چیست؟
دندان های ما توسط ریشه هایی که در استخوان فک ما امتداد دارند در جای خود نگه داشته می شوند. آپیسکتومی یک عمل جراحی آمینور است که راس یا نوک ریشه دندان را برمیدارد. معمولا دندان های جلو یک ریشه دارند. اما دندان های پرمولر و مولر دو یا چند ریشه دارند. انتها یا ابتدای ریشه اپکس نامیده می شود و این محلی است که عروق خونی و عصب ها وارد دندان می شوند. این عصب ها از طریق کانال ریشه به پالپ وارد می شوند. در درمان ریشه ، کانال ها به خوبی تمیز می شوند و هر نوع بافت عفونی یا ملتهب از آن بیرون کشیده می شود. اپیسکتومی وقتی نیاز است که عفونت پیشروی کرده باشد و پس از اندو یا درمان ریشه از بین نرود.
چرا به اپیسکتومی نیاز پیدا می کنیم؟
در صورت ایجاد عفونت یا ادامه آن در کانال ریشه عمل آپیسکتومی ، که به آن عمل جراحی انتهای ریشه نیز می گویند ، ممکن است لازم باشد. اگر این مورد برای شما پیشنهاد می شود این بدان معناست که متاسفانه دندان شما با درمان معمول کانال ریشه نجات نمی یابد. معمولا تنها گزینه جایگزین آپیسكتومی برداشتن کامل دندان است که می تواند روی دندان های مجاور سالم بیمار نیز تأثیر بگذارد. هدف این است که عملکرد دندان طبیعی شما حفظ شود.
چگونه باید برای این عمل آماده شد؟
قبل از انجام اپیسکتومی برای بیمار، دندانپزشک درخواست انجام رادیوگرافی از دندان آسیب دیده و استخوان اطراف آن را می دهد. بیماران از چند روز قبل از دهان شویه ضدعفونی استفاده می کند، دوره ای از آنتی بیوتیک را دریافت خواهد کرد و برای مبارزه با التهاب داروهایی برای او تجویز می شود. سابقه پزشکی و دارویی بیمار نیز بررسی می شود.
قبل ازانجام اپیسکتومی، باید با دندانپزشک معالج خود مشاوره و معاینه داشته باشید. جراح یا دندانپزشک می تواند این عمل جراحی را انجام دهد. در صورت پیشرفت در درمان ریشه این روش درمانی بهتر است توسط اندودنتیست یا دندانپزشک متخصص در جراحی انتهای ریشه انجام پذیرد. قبل از عمل جراحی، دندانپزشک از دندان بیمار و استخوان های اطراف آن عکس اشعه ایکس می گیرد و برای کاهش احتمال عفونت و التهاب دهان شویه ضد میکروبی و آنتی بیوتیک تجویز می کند.
روند انجام این روش
ابتدا از بی حسی موضعی برای راحتی شما و عدم احساس درد و ناراحتی استفاده می شود. در طول درمان برشی در لثه نزدیک دندان درگیر عارضه ایجاد می شود تا بافت ملتهب یا آلوده از بین برود. متخصص درمان ریشه شما همچنین نوک ریشه دندان را برمی دارد. انتهای کانال ریشه با پر کردن کوچک مهر و موم خواهد شد وکانال ریشه پاکسازی و بسته میشود. برای این کار از چند بخیه برای بستن بافت لثه بیمار استفاده میشود. از دندان و نواحی اطراف آن یک بار دیگر رادیوگرافی انجام می شود تا از موفقیت آمیز بودن روش اطمینان حاصل شود.استخوان در اطراف انتهای ریشه طی چند ماه آینده بهبود می یابد.
دوره بهبود اپیسکتومی به چه صورت است؟
بسیاری از بیماران می توانند از روز بعد به فعالیت های عادی روزانه خود ادامه دهند. ممکن است در زمان ریکاوری احساس ناراحتی و مقداری تورم کنید که طبیعی می باشد. اطمینان حاصل کنید که دستورالعمل های بعد از عمل که توسط دندانپزشک می شود را رعایت کنید. از جمله رژیم های غذایی و توصیه های مسواک زدن دنبال کنید. اگر درد شما با دارو یا دستورالعمل های بهبودی پاسخ نداد فوراً با پزشک معالج خود تماس بگیرید.
نوشیدن و غذا خوردن شما تا چند روز محدود خواهد شد. بیمار امکان مسواک زدن روی محل جراحی شده را نخواهد داشت. دندانپزشک برای فرد آنتی بیوتیک و دیگر داروهای ضروری را تجویز خواهد کرد. لازم به ذکر است که بیمار در دوره بهبودی به هیچ عنوان نباید سیگار بکشد. اکثر بیماران طی دو هفته پس از انجام جراحی به طور کامل بهبود می یابند.
ریسک های درمان اپیسکتومی
یکی از بزرگترین ریسک های این روش احتمال شکست جراحی می باشد. در حالتی که جراحی موفقیت آمیز نباشد، دندان شما باید کشیده شود. سایر خطرات احتمالی این روش درمانی عبارت است از آسیب به سینوس ها، احتقان ، عفونت و آسیب عصبی می باشد. اگر بیمار دچار درد ،تورم یا فیستول شد، باید در اسرع وقت با دندانپزشک معالج خود تماس بگیرد.
اقدامات احتیاطی بعد از اپیسکتومی
اندودنتیست داروهای لازم، مواد غذایی، و نوشیدنی های مجاز را برای شما شرح میدهد. ممکن است لازم باشد چیزی بین ده تا دوازده ساعت بعد از عمل جراحی روی صورت خود در محل درمان یخ بگذارید. و مهم تر این که باید در این دوره استراحت زیادی هم داشته باشید. روز بعد از درمان دچار کبودی و تورم خواهید شد و تا دو روز ادامه خواهد داشت. از بالا بردن لب و بررسی محل خودداری کنید. این کار خطرناک است و ممکن است باعث باز شدن بخیه ها و خونریزی در فرد می شود. حدود یک یا دو هفته بعد از درمان بخیه ها کشیده می شوند و مشکل حل خواهد شد.
کلام آخر…
مثل همیشه باید بگویم شما یا اطرفیان شما دچار این آسیب در دندان خود شدن میتوانید با مراجعه به کلینیک دندانپزشکی دکتر مشاری جهت مشاوره و درمان نیز مراجعه کنید.
.