فوریت های دندانپزشکی و نجات به موقع دندان ها

فوریت های دندانپزشکی و نجات به موقع دندان ها

فوریت های دندانپزشکی و نجات به موقع دندان ها مانند تمامی موارد اضطراری درمان یک فرایند مهم و لازم است. چه بسا ممکن است اتفاق های ناگهانی و درد های بی موقع دندان های ما را در هر موقعیتی و در هر زمانی درگیر کند و نیاز به درمان های فوری دندانپزشکی داشته باشیم. این اتفاق ها ممکن است از درد های مزمن و شدید در دندان و دهان باشد تا شکستگی و ضربه خوردگی های ناگهانی که منجر به افتادن دندان شده باشد. 

 

در زمان نیاز به فوریت های دندانپزشکی تخصص و مهارت دکتر معالج باید به حدی حرفه ای باشد تا با تسلط خود از پیشروی عارضه پیش آمده جلوگیری کند و جلوی بروز مشکلات بعدی را بگیرد. دندانپزشک در صورتی که فاقد این مهارت باشد ممکن است صدمات جبران ناپذیری را برای بیمار رقم بزند. اما برای بررسی دقیق تر موارد اورژانسی دندانپزشکی جهت تشخیص و مراجعه به موقع به شرح آن ها می پردازیم.

آیا درمان دندانم اورژانسی است؟

با توجه به شرایط کنونی کرونا و توصیه به مراجعه کمتر مردم برای درمان های زیبایی و غیر فوری دندان ، تشخیص این که آیا نیازمند فوریت های دندانپزشکی هستیم یا نه می تواند در مراجعه غیر ضروری به کلینیک ها موثر باشد. در وهله اول خود بیمار با توجه به علائم خود میتواند تشخیص دهد که آیا نیاز به مراجعه فوری به دندانپزشک هست یاخیر ؟ این علائم شامل :

آیا درد شدید و خارج از تحمل دارم؟

آیا دندان ها علائم اضطراری و خونریزی نشان داده؟

آیا دندانم لق شده و ممکن است بیفتد ؟ (دندان های بزرگسالان هرگز نباید شل شود ودر صورت بروز یک مشکل جدی به شمار میرود)

آیا دچار خونریزی یا عفونت در دهان شده ام ؟
آیا دندانم شکستگی بر اثر ضربه شدهداست؟

اگر جواب شما به هر کدام از سوالات بالا بله باشد نیاز به درمان فوری دندانپزشکی خواهید داشت. عارضه های دهانی و از دست دادن دندان می تواند مشکلات زیادی برای بیمار ایجاد کند که با درمان به موقع می توانید از این عوارض جلوگیری کنید.

آیا می توان از یک حادثه دندانی جلوگیری کنیم؟

آیا می توان از یک حادثه دندانی جلوگیری کنیم؟

اکثر موارد اورژانسی دندانپزشکی با معاینات دوره ای قابل پیشگیری هستند. اگر شما به سلامت دهان و دندان خود اهمیت دهید و چکاپ دوره ای دندانپزشکی را در امور زندگی خود قرار دهید به خیلی از عارضه های ناگهانی دچار نخواهید شد.در دندان هم پیشگیری بهتر از درمان است.

افتادن دندان

 

 اگر بر اثر حادثه ای دچار افتادن دندان شدید سریعا به فوریت های دندانپزشکی مراجعه کنید. در اغلب موارد اگر در زمان کوتاهی بعد از افتادن دندان به دندانپزشکی مراجعه کنید پزشک معالج میتواند دندان خودتان را در جای خود قرار دهد. 

جهت این کار دندانی که افتاده است را از بالای دندان یا همان تاج آن در دست بگیرید و به ریشه های دندان دست نزنید. 

برای اطمینان از این که دندان تمیز است، دندان را زیر شیر آب بگیرید.  دقت گنید که هرگز دندان را با مسواک یا برس دندان را نشویید و بافتی که ممکن است به دندان چسبیده باشد را جدا نکنید. سپس با دندانپزشک خود تماس بگیرید، زیرا رساندن خود به دندانپزشک علاوه بر انجام نکات گفته شده، به حفظ دندان بیرون آمده کمک می کند. هر چه دندان دیر تر درجای خود مجددا کاشته شود، احتمال موفقیت حفظ دندان کمتر می شود.

لق شدگی دندان

اگر دندان شما لق یا جا به جا شده است در اولین فرصت با دندانپزشک خود برای گرفتن یک وقت اورژانسی تماس بگیرید. سعی کنید قبل از رسیدن به دندانپزشک، دندان جابجا شده را با فشار ملایم انگشت به جای خود بازگردانید اما مراقب باشید تا به دندان فشار زیاد نیاورید. برای جلوگیری از جا به جا شدن دندان فک خود را ببندید. امکان دارد دندانپزشک دندان لق شده را به دندان مجاور آن متصل کند.

 عفونت شدید دندان

عفونت شدید یا آبسه در دهان نیز جزو موارد خطرناک است و حتی ممکن است کشنده باشد. به همین دلیل در صورت بروز شما باید سریعا درمان شوید. دندانپزشک شما می تواند اولین مرحله عصب کشی یا درمان ریشه را انجام دهد یا ممکن است شما را به یک متخصص اندو برای برای باز کردن دندان و تخلیه آبسه و عفونت داخل دندان ارجاع دهد. اگر دسترسی به دندانپزشکتان ندارید، در سریع ترین زمان ممکن خود را به بخش اورژانس یک بیمارستان برسانید.

لب پر شدن ،شکستگی یا ترک خوردن دندان

از کجا متوجه شویم دندان ما شکسته است؟

تشخیص علائم ممکن است کمی دشوار باشد. اما چنانچه دچار علائم زیر شدید به دندانپزشک مراجعه کرده تا معاینه بر روی دندان های شما صورت بگیرد.

علائم معمولی شکستگی دندان شامل موارد زیر می ‌شوند:

  • درد شدید قبل یا بعد از جویدن مواد سفت با دندان ‌های خلفی
  • حساسیت به مواد سرد، گرم یا شیرین
  • احساس درد در دندان آسیب دیده
  • تورم لثه در اطراف دندان

دندان  لب پر شده که دردی هم ندارد، جز موارد فوریت های دندانپزشکی نیست و شما می توانید چند روز بعد به دندانپزشک مراجعه کنید. اما باید در جویدن غذا مراقب دندان لب پر شده خود باشید تا بیشتر لب پر نشود. دندانپزشک معالج شما برای درمان دندان لب پر شده ممکن است اطراف دندان را بتراشد و لب پریدگی دندان را صاف کند یا از مواد پرکننده کامپوزیتی برای ترمیم استفاده کند.

اما دندان شکسته یا ترک خورده جز موارد حساس و جدی فوریت دندانی است. اغلب در شکستگی یا ترک خوردگی دندان، احتمال آسیب رسیدن به داخل دندان نیز می باشد. در شکستگی های شدید دندان، احتمال از دست دادن دندان نیز هست. پس در صورت بروز شکستگی سریعا برای گرفتن وقت اورژانسی با کلینیک دندانپزشکی دکترمشاری تماس بگیرید.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK589664/